Wat is biologisch bier?

Biologisch bier. Dat klinkt, eh, biologisch… Maar wat is dat nu eigenlijk? En waarom is biologisch bier eigenlijk zo logisch? Over biologisch bier heersen veel onduidelijkheden en (voor)oordelen. Die helpen we hier graag de wereld uit. Dan heb je gelijk een leuk verhaal als je een biobiertje opentrekt!

Wat maakt biologisch bier zo bio?
Biologisch bier roept vraagtekens op. Maar de term “biologsich” an sich ook al. Daarom leg ik eerst uit wat “biologisch” nu eigenlijk betekent. Bio is namelijk meer dan een keurmerk! De term “biologisch” is namelijk wettelijk beschermd en de richtlijnen voor biologische producten en teelt zijn in een wet vastgelegd. Ook als op een product het woord “bio”, “eko”, “eco” of “organic” staat, moet het voldoen aan de eisen voor biologisch. Dat is een groot verschil met andere groene keurmerken en claims, zoals bijvoorbeeld “fairtrade” of “duurzaam”. Die keurmerken zijn door particuliere instanties in het leven geroepen of het zijn simpelweg marketingtermen. De biologische werkwijze daarentegen is wettelijk vastgelegd en producenten, dus ook brouwers en akkersbouwers, hebben zich te houden aan deze wet en richtlijnen. 

Biologische boeren en brouwers worden regelmatig gecontroleerd door de controle-instantie in hun land. Alleen bij goedkeuring tijdens zo’n inspectie mogen ze hun biocertificaat behouden. In Nederland controleert de onafhankelijke controle instantie SKAL tevens of importeurs van biologische producten (en dus ook bieren) zich aan de regels houden. Jouw biobiertje is dus minimaal twee keer gecontroleerd voordat het op de markt komt. 

Biologisch bier herken je aan het Europees Biologisch keurmerk. Alleen producenten die onder controle staan van de biologische controle-instantie in hun land mogen dit keurmerk voeren. (Het kan voorkomen dat alleen het lokale biokeurmerk op het flesje staat.)

Meer over het biologische keurmerk en de controle op bio vind je op de websites van:

• Bionext (de ketenorganisatie voor de biologische sector in Nederland)
• BioForum (de ketenorganisatie voor de biologsiche sector in België)
• SKAL (de controle-instantie in Nederland) 

Biologische brouwgerst en hop
Natuurzuiver. Het staat vaak op je flesje. Bier is een puur en eerlijk product met slechts een paar ingredienten, maar waar komen die ingredienten vandaan?

Met biologisch bier klopt de claim “natuurzuiver” wellicht het best. Want hoe zuiver is het om gerst of hop keer op keer te bespuiten met chemicalien? Biologisch bier wordt logischer wijze gemaakt van biologische ingredienten. Dat geldt dan voor de gerst, de hop en eventuele andere ingredienten zoals kruiden of fruit. Het water is niet gecertificeerd. (Biologisch water moet nog worden uitgevonden.)

Een biologische akkerbouwer maakt geen gebruik van kunstgrepen. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan volgens de biologische richtlijnen en worden dus niet gebruikt. Wat overblijft is puur natuur. Natuurzuiver dus. 

En biodynamisch bier, wat is dat precies?
Ik hoop dat ik in het kort heb kunnen verduidelijk wat biologisch bier is en waarom het biologisch is. Er is echter nog een stroming binnen de biologische wereld en dat is de stroming van boeren die zichzelf “biologisch-dynamisch” of kortweg “biodynamisch” noemen. Wij hebben één biodynamisch bier in ons assortiment en daarmee hebben we een groot assortiment! Er zijn wereldwijd namelijk maar een paar biodynamisch gecertificeerde bieren verkrijgbaar.

Ik kan me voorstellen dat dat weer nieuwe vragen oproept, dus daarom ook nog even een korte uitleg over biodynamische bieren. 

Biologisch-dynamische akkerbouwers gaan nog wat stappen verder dan hun “gewone” biologische collega’s. Ze baseren hun werkwijze op het antroposofische gedachtegoed van Rudolf Steiner en werken zeer nauw verbonden met de natuur én de kosmos. Ze zien hun complete bedrijf als één organisme en gaan er vanuit dat hemellichamen als aarde, maan, zon en sterren invloed uitoefenen op de groei van hun gewassen. Een biologische brouwer kan van biologisch-dynamisch geteelde granen en hop een biodynamisch bier brouwen. 

Biologisch-dynamische bieren herken je aan het Demeter keurmerk. Biodynamische bedrijven moeten ook voldoen aan de Europese richtlijnen voor biologische landbouw en aanvullend aan de wereldwijd geldende Demeter Standards. Lokale organisaties kennen per land de keurmerken toe. In Nederland doet Stichting Demeter dat. 

Wat wil je verder nog weten over biologisch bier?
Ik heb getracht zo volledig mogelijk te zijn, maar mocht je meer willen weten of het hoe, wat en waarom van biologisch bier: stel je vraag gerust! Dat vind ik leuk. Dat mag per mail (info@biologischbier.nl), Twitter of Facebook. 

En natuurlijk kun je eens beginnen met een biobiertje uit onze webshop, want deze hele lap tekst ten spijt: het gaat uiteindelijk altijd om smaak, ook bij bio bier!