Frank's Kitchen

Scyavuru Ciaculli Mandarijn marmelade

Het kan verkeren: tot 60 jaar geleden was de vlakte rondom Palermo één grote tuin. Citrusboomgaarden strekten zich uit zover je kon kijken en de vruchtbare grond werd omzoomd door stenen muurtjes. Tegenwoordig zie je alleen maar beton… Het was deze plek die een bijzondere vrucht voortbracht: de Ciaculli-mandarijn. Scyavuru houdt het ras in ere met deze marmelade. Proef en je snapt hoe bijzonder dit ras is!

5.95
Direct uit voorraad leverbaar
  • Voor 16:00 besteldDezelfde dag verstuurd
  • 100% SmaakgarantieDankzij onze smaakhelden
  • Gratis verzendingBij bestelling vanaf €70

Kenmerken

Kenmerken
Inhoud 220 gram
Producent Scyavuru
Kenmerken
Land van herkomst Italië
Regio Sicilië

Gegevens

Over de Ciaculli mandarijn

De Ciaculli is een spontane mutatie van de Avana-mandarijn. Het is een vrucht met heel weinig zaden en ongelooflijk zoet, sappig pulp en een dunne schil. De vrucht verspreidde zich snel onder de lokale telers, maar werd ingehaald door de tijd. Er kwamen rassen op de markt met dikkere schillen en een beter bewaarpotentieel. De Ciaculli legde bijna het loodje, maar gelukkig bleef een aantal telers de vrucht trouw. Daar plukken we nu letterlijk de vruchten van.

De Slow Food organisatie maakt zich sterk voor dit bijzondere ras (zie volgende paragraaf) en Scyavuru doet waar zij het beste in is: jams en marmelades maken, onder andere van deze bijzondere mandarijn.

Slow Food Presidium product

Slow Food, de wereldwijde organisatie die aandacht en erkenning vraagt voor unieke smaken en rassen, probeert deze mandarijn samen met een selecte groep telers te behoeden voor de ondergang. Door het behouden en herstellen van Ciaculli boomgaarden en het stimuleren van traditionele verwerking van de vruchten blijft dit ras in stand.

Er is een zogenaamd Slow Food Presidium rondom de Ciaculli ontstaan, een groep telers die kennis en ervaring uitwisselt om dit bijzondere mandarijnenras te behouden. Jij kan helpen door deze marmelade te eten. Dat is nog eens lekker en gemakkelijk bijdragen aan een mooiere wereld!

Over de maker

Het Siciliaanse Scyavuru is een bedrijf dat tradities koestert. Het bedrijf is opgericht door drie zwagers die de smaak en tradities van Sicilië in ere willen houden. De naam “Scyavuru” betekent in het Siciliaans dialect dan ook zoiets als “aroma” en “smaak” tegelijk.

De zwagers hadden veel ervaring met het telen van fruit. Het maken van jams daarentegen was nieuw voor hen, maar ze hebben het ambacht snel onder knie gekregen. Ze maken hun potjes op basis van oude familierecepten, met respect voor tradities en aandacht voor bijzondere smaken.

Reviews

Scyavuru Ciaculli Mandarijn marmelade