Rauwe honing

Nee, rauwe honing is geen fabeltje of marketingtruc. Laat ik dat maar gelijk even ontkrachten. Maar wat is het dan wel, rauwe honing? En als rauwe honing staat voor “ongekookte” honing, bestaat er dan ook zoiets als verhitte honing? En waarom zou je honing überhaupt willen verhitten? Ik snap de vragen en onduidelijkheden en hoop die op deze pagina weg te kunnen nemen.

Rauwe honing, wat wordt er bedoelt?

Waar de term “rauwe honing” vandaan komt heb ik niet kunnen achterhalen. Sommige betitelen het als een marketingtruc, maar daar kan ik me niet in vinden. Ik zie het meer als een term om aan te duiden wat het niet is, namelijk verhitte honing.

Als je de Dikke van Dale erop naslaat dan is rauw “ongekookt of ongebakken”. Nu kookt of bakt niemand zijn honing, maar industriële, grootschalig geproduceerde potjes worden wel verhit. Dit om te voorkomen dat de honing kristalliseert. Klanten hebben graag vloeibare honing, maar nagenoeg alle honing heeft van nature de neiging om te kristalliseren en hard te worden. Acaciahoning is de uitzondering, maar zelfs acaciahoning zal op termijn kristalliseren.

Hoe snel dat kristallisatieproces gaat hangt dus af van het type honing (en dus van het type bloemen waarop de bijen hebben gevlogen). Je kunt kristallisatie stoppen door honing te verhitten. De meeste imkers doen dat niet, maar veel potjes van de grote honingmerken worden wel verhit om kristallisatie te voorkomen.
Daarnaast verhitten grootschalige producenten de honing ook om deze uit de vaten te krijgen en om te zorgen dat het productieproces in hun fabriek soepel verloopt.

Is rauwe honing lekkerder?

Of iets lekker is, is natuurlijk subjectief maar wat mij betreft smaakt rauwe honing inderdaad beter. Het aroma van rauwe, onbewerkte honing is veel sterker. Lokaal geproduceerde honing, van de ‘imker om de hoek’ om het zo maar te zeggen, is vaak nauwelijks gefilterd. De meeste imkers halen de honing enkel door een grove zeef om grote stukken was en dergelijke te verwijderen, maar kleine stukjes was en stuifmeel gaan daar doorheen. Ook dat bepaalt voor een deel de smaak en de geur.

Goede honing is dikker. Een goede imker wacht totdat de bijen hun raten volledig hebben verzegeld. De bijen weten precies wanneer de honing voldoende is ingedikt. Onrijpe honing gaat namelijk gisten. Bulkhoning bevat honing van uiteenlopende kwaliteiten: goed rijpe honing en minder rijpe honing. Dat gaat ten koste van de smaak.

Is rauwe honing gezond?

Aan honing worden medicinale krachten toegekend. Het wordt gebruikt in de pharmaceutische industrie. Het is bekend dat honing uitwendig werkt bij de behandeling van wonden en ontstekingen. Ook inwendig doet honing iets met je: honing is antibacterieel en bevat waardevolle enzymen en antioxidanten. Een verstopte neus of zere keel wil soms verdwijnen met een theelepel honing. Best wonderlijk spul dus. Als je die gezonde eigenschappen wilt bewaren dan is verhitting van de honing geen goed plan. Je verliest een deel van de gezonde stoffen.

Tot slot: koudgeslingerde honing, wat is dat dan?

Als rauwe honing je iets zegt, dan heb je misschien ook wel eens van “koudgeslingerde honing” gehoord. Als je het mij vraagt is dat wél een marketingterm, want koud slingeren, dan kan niet. Om dit te begrijpen moet je eerst weten wat slingeren is: om honing te oogsten worden de raten in een soort centrifuge gezet, de honingslinger. Door de middelpuntvliedende kracht wordt de honing tegen de wand van de honingslinger geduwd en loopt ze uit de raat. Dit doe je het liefst met raten die niet uit de bijenkast komen. Die zijn nog een beetje warm (een bijenvolk heeft nagenoeg dezelfde temperatuur als het menselijk lichaam) en dan komt de honing gemakkelijk uit de raten.

Met koude raten zou het niet lukken, dus koudgeslingerde honing lijkt mij een moeilijk verhaal. Waarschijnlijk wordt er ook hier gedoeld op het feit dat de honing niet is verhit, maar tijdens de oogst lijkt verhitting mij sowieso geen strak plan. Als je bijenraten met honing zou verhitten, dan smelt te raat en dan kan je ze zeker niet slingeren! Kortom: koudgeslingerde honing is onzin, maar rauwe honing, daar zit best wat in.

Heb je meer vragen over honing? Stel ze gerust aan imker Frank. Of lees meer over honing en bijen op zijn blog. En ja, de potjes honing van Frank's Kitchen zijn zo rauw als het maar halen kan!