Frank's Kitchen

Prada a Tope Biermú Vermouth Tinto

Winner Spirits Selection goud 2018! - Vermouth is een heerlijke appetizer! James Bond wist er wel raad mee (“Shaken, not stirred”), maar gelukkig is de drank ook buiten het filmcircuit steeds populairder aan het worden. Deze donkere, rode vermouth doet herfstig en warm aan: hij geurt naar kaneel, citrus en zoethout met daaronder tijm en mediterrane kruiden. De smaak is bitterzoet. Denk aan kandij met het bitter van citrusschillen. Een klein beetje tannine voor de bite maakt het helemaal af. Laaaange afdronk!

14.50
Direct uit voorraad leverbaar
  • Voor 16:00 besteldDezelfde dag verstuurd
  • 100% SmaakgarantieDankzij onze smaakhelden
  • Gratis verzendingBij bestelling vanaf €70

Kenmerken

Kenmerken
Flesinhoud 1 liter
Afsluiter Kurk
Druivensoort Mencía
Kenmerken
Land van herkomst Spanje
Regio Bierzo
Wijnhuis Prada a Tope

Gegevens

Over vermouth

Vermouth (spreek uit: vermoet) is bij het grote publiek vooral bekend onder de naam Martini, ’s werelds grootste producent van vermouth. Nu hebben wij niet zoveel op met groot, dus wij zoeken het elders, zelfs in een ander land. Italië is met Martini namelijk ’s werelds grootste vermouth-producent, maar wij ontdekten dat ze in Bierzo, Noord-West Spanje, ook prachtige vermouth’s maken op ambachtelijke wijze.

Vermouth is versterkte wijn verrijkt met kruiden en vleugje suiker. In dit geval zijn lokale Mencía druiven gebruikt, een druif met een fruitig karakter, in combinatie met lokale kruiden zoals tijm, venkel en lavendel. Je kunt hem ongemixt drinken met een blokje ijs, dan komen de bitterzoete tonen mooi naar voren. Of mix hem met vodka of gin. Ook lekker.

Over het wijnhuis

Prada a Tope is een biologisch werkend wijnhuis, dat is vernoemd naar de ietwat zonderlinge oprichter Jose Luis Prada Méndez, door iedereen kortweg “Prada” genoemd. Hij was een man met een visie die de potentie van Bierzo, de regio waarin dit wijnhuis is gevestigd, vroeg zag. Bierzo is een wat afgezonderd stukje Spanje. Het ligt ingesloten tussen de bergen in het Noordwesten van Spanje en het was een wat slaperig en in zichzelf gekeerde regio.

Prada zag echter de potentie van het lekkers uit de regio en besloot naar buiten te treden. De man die eerst voor gek werd versleten, werd later als visionair geprezen. Tja, iemand moet de eerste stap zetten!

De druiven en de streek

De Mencía druiven voor deze vermouth worden met de hand geplukt. Mencía is een blauwe kwaliteitsdruif die veel wordt aangeplant in de regio Bierzo, in het Noord-Westen van Spanje. Het is de lokale trots en terecht, het is een prachtdruif die fruitige rode wijnen kan geven, maar gerijpt op eikenhout resulteert het in elegante wijnen met een ingetogen kracht.

De vruchtbare vallei van Bierzo geeft niet alleen mooie wijnen, maar ook kastanjes, honing en een breed pallet aan fruit. Prada besloot niet alleen wijn te gaan maken. Hij stortte zich ook op andere lokale lekkernijen, zoals kastanjes op siroop en boven houtvuur geroosterde paprika’s. In het Palacio de Canedo worden deze producten op ambachtelijke wijze bereid.

Reviews

Prada a Tope Biermú Vermouth Tinto