Frank's  keuze

Guerzoni Aceto Balsamico di Modena I.G.P. BIO

De geur van deze balsamico is licht stropig en notig. Ook de smaak is fris en zuur, met een subtiele hint van wederom stroop en noten. Deze balsamico is wat minder complex dan de Gold-serie en daardoor beter bruikbaar op salades en rauwe groenten. Hij wordt echter net zoals zijn grote broer gemaakt op tradionele wijze, boven open vuur en gerijpt in eikenhouten vaten. Er worden alleen druiven uit de eigen wijngaarden gebruikt. 

Aanbiedingsprijs 4.99 Normale prijs Sorry, your browser does not support inline SVG. 6.05
Direct uit voorraad leverbaar
  • Gratis verzending
    bij bestellingen vanaf 70 euro
  • Vandaag besteld
    binnen 1-2 werkdagen verstuurd
  • Niet goed, geld terug
    100% smaakgarantie

Kenmerken

Kenmerken
Type olie of azijn Balsamico
Productiewijze Biologisch
Flesinhoud 250 ml
Afsluiter Schroefdop
Kenmerken
Producent Guerzoni
Land van herkomst Italië
Regio Modena

Gegevens

De werkwijze

De balsamico’s van Guerzoni worden gemaakt van eigen Trebbiano druiven die volgens biodynamische principes worden geteeld. Een deel van de productie vindt plaats op traditionele wijze: de druivenmost wordt gekookt boven een open vuur en daarna gefermenteerd in zogenaamde ‘kigs’ (kleine houten vaten) en daarna beetje bij beetje aangevuld met wijnazijn.

Zo ontstaat een balsamico met veel concentraat en complexiteit. Een prachtig traditioneel product dat de geschiedenis laat herleven!

Over de producent

Guerzoni is het enige bedrijf ter wereld dat biodynamisch gecertificeerde balsamico maakt. Daartoe is een lange weg afgelegd. Al in de jaren 70 koos Felice Guerzoni voor een biodynamische werkwijze. Dat werd destijds als gekkenwerk gezien. Het was zelfs zo gek dat het bedrijf niet in Italië gecertificeerd kon worden. Daarvoor moest worden uitgeweken naar Duitsland.

Maar de radicale keuze voor samenwerking met de natuur en vasthouden aan tradities betaalde zich uit. Guerzoni wordt nu internationaal gezien hoog aangeschreven vanwege hun biologische balsamico’s en het is mooi om te zien dat huidige generatie Guerzoni’s deze werkwijze vasthouden.

Over de regio

Modena ligt in het Noorden van Italië, in de regio Emilia-Romagna, en is naast snelle sportwagens (Lamborghini, Maserati, Ferrari) bekend door een veel langzamer product: balsamico. Goede balsamico azijn krijgt namelijk de tijd om te rijpen, tot soms wel honderd jaar!

In Emilia-Romanga worden ook geweldige wijnen gemaakt, maar de meeste mensen kennen toch vooral de Lambrusco wijnen. De hoofdstad van Emilia-Romanga, Bologna, is de culinaire hoofdstad van Italië en wordt ook wel La Grassa genoemd, vanwege haar “dikke” keuken. Ja, het is zwaar maar goed tafelen daar!

Reviews

Guerzoni Aceto Balsamico di Modena I.G.P. BIO