LET OP: wij zijn met vakantie. Je bestelling wordt op maandag 24 augustus verstuurd!

Nordur Zeezout

Norður Zeezout Naturel

Die gekke D van Norður verraadt de Scandinavische achtergrond van dit zout. Norður – of Nordur zo je wilt – komt uit IJsland. Daar maken ze net buiten het dorpje Reykhólar CO2 neutraal zeezout met de geothermische energie. De warmte uit de bodem verwarmt het zeewater uit de Arctische Oceaan en wat overblijft is dit. Zo simpel kan het zijn. Het resulteert in zachte, crispy zeezoutvlokken die goed mixen.

4.95
Direct uit voorraad leverbaar
  • Gratis verzending
    bij bestellingen vanaf 70 euro
  • Vandaag besteld
    binnen 1-2 werkdagen verstuurd
  • Niet goed, geld terug
    100% smaakgarantie

Kenmerken

Kenmerken
Inhoud 125 gram
Producent Norður & Co
Kenmerken
Land van herkomst IJsland

Gegevens

Prachtproduct met prachtverhaal

Ik (Frank) trof de mannen van Norður & Co voor het eerst op een beurs in Neurenburg. Nou ja, ik geef toe, eerlijk gezegd trok die zeemeermin op de verpakking vooral mijn aandacht…. Maar goed, daarna hadden de heren ook mijn aandacht, want met een heerlijke Scandinavische nuchterheid vertelden Garðar Stefansson en Søren Rosenkilde het prachtige verhaal achter hun product.

IJsland barst letterlijk uit elkaar van de geothermische energie en de wateren rondom het eiland zitten vol zout. Dat zout winnen ze sinds 2012 door gebruik te maken van aardwarmte. Niks meer, niks minder.

Zout gewonnen met aardwarmte

In alle fasen van het proces gebruikt Nordur & Co aardwarmte, dus het verwarmen van het zeewater, verdampen en drogen van de zoutkorrels, het gebeurt allemaal met geothermische energie. Daar komt bij dat de fabriek waarin dat gebeurt ook van duurzame materialen is gemaakt. Het bewijst dat ze duurzaamheid serieus nemen bij Norður!

Het zeewater wordt eerst gefilterd (lees: enkel ontdaan van vuil en zeewier, alle mineralen blijven dus achter) en daarna in verdampingstanks gepompt. Daar dampt het water flink in waarna het zoute water naar open pannen wordt gepompt. Daar wordt het langzaam verder ingedikt totdat er mooie, grote zoutvlokken overblijven.

100% natuurlijk zeezout

Zout is zout zou je denken. Toch is dat niet helemaal waar, want er zit een groot verschil tussen zeezout en keukenzout. Zeezout zoals deze van Nordur wordt op natuurlijke en duurzame wijze gewonnen: een natuurlijke warmtebron laat zuiver zeewater indampen tot zout. De zoutkorst die overblijft wordt gespoeld en gedroogd en daarna blijven grove zoutkorrels over.

Industrieel gewonnen (vacuüm)zout komt uit de bodem en wordt met veel energie naar boven gepompt en ondergaat daarna een chemische zuivering om uiterst wit zout zonder enige mineralen te verkrijgen. Het proces veroorzaakt bodemschade en is verre van natuurlijk.

Reviews

Norður Zeezout Naturel