Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is voor ons niet meer dan logisch. Wij spannen ons continue in om ons bedrijf zo goed en duurzaam mogelijk te runnen. Nog niet alles gaat zo duurzaam als we het zouden willen en er blijft continue veel te verbeteren, maar zoals Roos Vonk het ooit zo mooi zei: “liever inconsequent goed, dan consequent fout!”.


WAT WE REEDS DOEN:

DUURZAME INKOOP- EN VERKOOP
De kern van ons bedrijf is het verkopen van goed, eerlijk en smaakvol eten en drinken. Op dit punt kunnen wij het meeste verschil maken. We zoeken daarom altijd tot op de bodem uit waar de producten die wij verkopen gemaakt worden en hoe deze geproduceerd worden, zodat we zeker weten dat we “goed spul” verkopen. Ook buiten de inkoop van wijn en delicatessen kopen we natuurlijk wel eens spullen in voor ons kantoor en/of vervoer. Ook daarbij kiezen we altijd voor de meest duurzame optie. De meeste producten die wij verkopen komen uit Europa. Komen producten van verder weg – bijvoorbeeld uit Zuid-Afrika of Chili – dan kopen we ze alleen in als ze iets extra’s bieden ten opzichte van een Europees product, bijvoorbeeld omdat ze ook fairtrade gecertificeerd zijn.

CO2 NEUTRAAL PAKKETVERVOER
We versturen veel pakketjes en dat worden er ieder jaar meer. De vrachtwagens en busjes die onze pakketjes rondbrengen rijden nagenoeg altijd op diesel. Daar hebben wij als kleine webshop helaas weinig invloed op. We versturen standaard met DPD die haar vervoer ook standaard compenseert. Dat is al een stap in de goede richting hoewel wij liever zouden zien dat de grote vervoerders milieuvriendelijker vervoer zouden aanbieden.

WE RIJDEN IN EEN AUTO MET EEN STEKKER
Omdat we zelf ook wel eens van A naar B moeten rijden we in een Prius Hybrid Plugin. Een hele mond vol, maar dat is zo’n auto met een stekker. Hij is half-elektrisch en heeft een hybride-benzine motor. We kunnen er precies vol-elektrisch mee van huis naar de opslag rijden! Bij de opslag even opladen en dan kunnen we weer elektrisch naar huis.

WE DRAAIEN OP DUURZAME ENERGIE
Ons thuiskantoor draait volledig op windenergie van Greenchoice. We hebben ook groen gas, hoewel we dat eigenlijk maar een rare term vinden. Liever gebruiken we helemaal geen gas meer. Onze opslag is dusdanig goed geïsoleerd dat deze geen koeling en verwarming nodig heeft. Bij onze opslag zit ook nog een kantoor met gas en licht. Aangezien we all-in huren hebben we helaas geen invloed op het type energie aldaar.

HOSTING OP GROENE STROOM
Deze website draait op servers van Skyberate en zij gebruiken groene stroom voor hun datacenters.

DUURZAAM BANKIEREN
We kiezen waar mogelijk voor een duurzame bank. Onze spaarcenten staan bij de ASN Bank geparkeerd. Daarnaast bankieren wij bij de duurzaamste grootbank van Nederland, de Rabobank. Om ons bedrijf te kunnen runnen hebben we een zakelijke kredietfaciliteit nodig. We zijn bij de kleinere duurzame banken langs geweest, maar die accepteerden ons businessplan niet. Rabobank geeft duurzame ondernemers voorrang op andere kredietvragers en zo kwamen we bij de boerenleenbank terecht.

ZO MIN MOGELIJK PAPIER
We werken voor een groot deel ‘in the cloud’. Ons kantoor is niet geheel papierloos, maar wel papierarm. Papier dat we gebruiken is 100% gerecycled en ongebleekt.

WAAR WE NOG AAN WERKEN

CO2 COMPENSATIE VAN ALLE TRANSPORT
We versturen standaard met DPD die, zoals hierboven uitgelegd, standaard haar vervoer compenseert. We versturen echter ook pakketjes met PostNL en pallets via Transmission. Deze partijen compenseren hun vervoer niet, daarom zoeken wij nu uit hoe we dat zelf kunnen doen. Ook het vervoer van de producent richting ons leggen we onder de loep en we bekijken tevens hoe we die transportkilometers kunnen compenseren.

DUURZAMER VERPAKKEN
De kartonnen dozen die wij gebruiken om onze producten in te verzenden zijn gemaakt van gerecycled karton. We hebben geprobeerd om papieren tape te gebruiken, maar aangezien wijndozen nogal zwaar zijn was dat geen succes: het papier bleek niet sterk genoeg met breuk tot gevolg. We zoeken nu naar een sterk en duurzaam alternatief voor plastic tape. Verder willen we onze klanten duidelijk maken hoe wij hun bestelling het meest duurzaam kunnen verzenden, zodat we geen halfgevulde dozen meer hoeven te verzenden. Verder kijken we naar hergebruik van aan ons geleverde dozen en verzending in de originele productverpakking. Ook zullen we dit soort karton in de toekomst als vulmateriaal gaan gebruiken.

GROENE ENERGIE IN ONZE OPSLAG
We zullen contact opnemen met de verhuurder met het verzoek om groene energie af te nemen. We gebruiken niet veel energie in onze opslag, maar hetgeen wij daar gebruiken zouden we ook graag groen willen maken net als op ons thuiskantoor, zodat we kunnen zeggen dat we 100% op groene energie draaien.

WERKPLEKKEN CREËREN
Frank’s Kitchen groeit gestaag door. Groei is voor ons geen doel op zich, maar het is wel mooi dat we binnen niet al te lange tijd een inpakker nodig hebben en met stagelopers kunnen gaan werken. Wanneer het zover is dat wij mensen in dienst kunnen nemen gaat onze voorkeur uit naar een persoon die een afstand heeft tot de arbeidsmarkt. We vinden we het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Daarnaast lijkt het ons leuk om studenten werkervaring te kunnen geven.