Loxarel

Loxarel A Pèl Tinto Garnaxta Merlot BIO

Zeer schone en zuivere natuurwijn. Een bijzonder geval, want wijnmaker Josep Mitjans werkt beduidend anders dan zijn collega's. Hij heeft het familiedomein op het spoor van "vin naturels" gezet en werkt volgens biodynamische principes. Hij gebruikt amfora's om deze A Pèl Tinto Garnaxta Merlot te laten vergisten op zijn eigen, natuurlijk gisten. Het resultaat mag er zijn.

15.99
Niet op voorraad
  • Gratis verzending
    bij bestellingen vanaf 70 euro
  • Vandaag besteld
    binnen 1-2 werkdagen verstuurd
  • Niet goed, geld terug
    100% smaakgarantie

Kenmerken

Kenmerken
Jaartal 2018
Productiewijze Biologisch, Biologisch-dynamisch, Zonder sulfiet
Alcoholpercentage 13,5%
Flesinhoud 0,75 liter
Afsluiter Kurk
Serveertemperatuur 15 - 17 graden
Kenmerken
Druivensoort Garnacha, Merlot
Biologisch sinds Biologisch sinds 2002 en biologisch-dynamisch sinds 2005
Land van herkomst Spanje
Regio Penedès
Wijnhuis Loxarel

Gegevens

Meer over deze wijn

A'pel betekent in het Catalaans 'zonder bescherming'. Deze wijn wordt dan ook zonder enige opvoeding van sulfiet opgevoed in amforas. Beide druivenrassen Garnaxta en Merlot worden apart gevinfieerd.

Het resultaat is een frisse rode wijn met duidelijk aanwezige tannines en zuren, maar in de goede zin. De tannines zijn duidelijk aanwezig, maar niet bikkelhard en zeer goed verteerbaar. Het geeft de wijn structuur. De wijn heeft flink wat rood fruit - kers en rode bes - en sappige pruim. In de neus bij aanvang wat groen, later ook specerijen en gedroogd fruit. Het is een lichte wijn, subtiel en fris door de hoge zuurgraad. Het maakt hem een uitstekende begeleider van een mooi, eenvoudig, maar goed stuk vlees. Ik denk aan lamsbout of rood vlees. Een wijn van ongekende puurheid en zuiverheid. Heel open en eerlijk. Een prachtige wijn, deze Loxarel A Pèl Tinto Garnaxta Merlot.

Over het wijnhuis

Loxarel is een wijndomein met een mooi verhaal. Ooit maakte de vader en opa van Josep bulkwijn, waarbij ze gangbare methodes hanteerden, dus het gebruik van bestrijdingsmiddelen en dergelijke werd niet geschuwd. Josep ging echter op biologische wijze werken. Dat was in 2002 en drie later omarmde hij de biodynamische werkwijze. Hij besloot veel minder te gaan produceren, introduceerde natuurlijke meststoffen en preparaten en ging werken aan de hand van de sterrenbeelden

Zijn zoektocht naar natuurlijke, oorspronkelijke wijnen resulteerde ten slotte in het gebruik van amfora's (aardewerk kruiken) voor de vinificatie van een deel van zijn wijnen, waaronder deze wijn.

Vin Naturel

Josep voegt geen gisten toe, dus deze wijn is vergist op de natuurlijke gisten die voorkomen op de schil van de druif en in de wijngaard en hij gebruikt geen sulfiet om de wijn mee te stabiliseren. Daarmee mag je dit met recht een "vin naturel" noemen: puur natuurwijn, van een bijzondere en eigengereide wijnmaker.

Let op, de wijn is ongefilterd, dus hij bevat sediment. Zet hem rechtop voordat je hem gaat schenken en schenk voorzichtig uit.

Reviews

Loxarel A Pèl Tinto Garnaxta Merlot BIO