Lekkere verhalen

Zuurdesem tamagotchi

Zuurdesem tamagotchi

Zuurdesembrood bakken kost tijd. Veel tijd. Vandaar dat maar weinig bakkers het maken. Jammer, want het is toch echt het lekkerste brood wat er is. Er zit dus niets anders op dan dat ik zelf aan het bakken sla. Dat was ik al jaren van plan, maar gisterenavond gebeurde het toch opeens. Je hebt van die momenten.

Het begint met het maken van een zogenaamde “starter”. Een soort moederdeeg dat je gebruikt om het rijzen van je broden aan de gang te krijgen. Dus dat probeer ik nu. Op mijn aanrecht staat nu 250 tarwemeel, 200 ml lauw water en 100 gr geraspte appel te prutten in een weckpot. Dat moet gaan bubbelen en borrelen, waarna je die smurrie in leven moet zien te houden door het te voeren. Een elastiekje om de pot geeft aan of de prut groeit of niet. Het recept van deze starter komt uit het boekje “Brood bakken met zuurdesem” van Göran Söderin en George Strachal en de tip van het elastiekje van deze blog.

Het schijnt een goede gewoonte te zijn om je desems een naam te geven. Wat een onzin. Een liefdevolle kus op het deeg door de bakkersvrouw voordat ik ‘m de oven in schuif, kijk, daar geloof ik wel in. Maar een naam voor je pot prut?

Nou vooruit dan. Ik noem hem Tamagotchi.