Lekkere verhalen

Zelf aardappels telen in emmers, manden en autobanden

Zelf aardappels telen in emmers, manden en autobanden

Die gewone aardappel is eigenlijk best een bijzonder ding. En eigenlijk ook best gemakkelijk zelf te telen. Ik teelde mijn aardappels tot vorig jaar in mijn moestuin, maar dit jaar ben ik aan het experimenteren geslagen met aardappels in een mand. In alle eerlijkheid: een aardappelplant is aardig voor het oog tot de bloei, maar kort daarna verandert de plant in een afstervend bosje ellende. Onder de grond gebeurt er wel wat lekkers, maar de rest is niet heel mooi in je moestuin en dan biedt een mand of emmer uitkomst: die zet je gewoon uit het zicht in afwachting tot de oogst.

Planten is een eitje: kieper een laagje potgrond vermengd met compost (gewoon bij tuincentrum verkrijgbaar) onderin je mand of emmer. Leg daar wat aardappels op. Grond er over, en wachten maar. Je kunt ze ook steeds aanaarden. Dan vul je je emmer niet tot de rand met grond, maar je wacht tot de eerste scheuten een stukje boven de grond uitsteken. Dan gooi je er weer grond op en laat je de plant weer verder groeien. Dat kun je een paar keer herhalen en zodoende zul je je oogst vergroten, want de aardappelplant vormt steeds nieuwe aardappeltjes in de nieuwe grond.

 

Ook het oogsten gaat gemakkelijker. Mijn mand was goed voor twee flinke porties truffelaardappelen, gekocht bij de smaakhelden van de Tuinen van Weldadigheid. Mocht je ooit deze kant op komen, dan moet je keihard mijn huis voorbij sjezen en eerst bij die kwekerij langsgaan! Te gek wat ze daar allemaal telen. Maar goed, daarover later meer. Ik geef je deze nog mee: experimenteer eens met bijzondere, vergeten rassen. Dat maakt zelf telen extra leuk.

En die autobanden dan? Dat moet ik nog eens proberen. Op die wijze telen is super voor je opbrengst, terwijl het niet zoveel ruimte vergt. Verplaatsen is echter geen optie. Op deze blog staat precies beschreven hoe het werkt. Ik heb wel autobanden, maar die zijn nog in gebruik ;-) Even wachten dus. Tot die tijd hou ik het bij mijn manden. Werkt ook goed. Probeer het zelf eens en je versteld staan van de hoeveelheid smaak die je eigen aardappelen hebben. Easy peasy, super tasty!