Lekkere verhalen

Wijnhuis van de Maand: Clos de l'Elu

Wijnhuis van de Maand: Clos de l'Elu

Clos de l'Elu uit de Loire stond al lang op mijn importlijstje. Iets te lang zo bleek, want collega importeur Edwin de Boer was me voor. Niet erg, want ik ken Edwin al een lange tijd, en ach, linksom of rechtsom: de wijnen van Clos de l'Elu zijn eindelijk in de Lage Landen beland!

En dat is een aanwinst van jewelste, want de wijnen van Clos de l'Elu zijn ronduit meeslepend en intrigerend. Wijnjournalisten lopen weg met de creaties van dit domein. De wijnen kregen stuk voor stuk bijzonder goede beoordelingen in de Nederlandse en Franse pers. Journalisten als Nicolaas Klei, Harold Hamersma en Hubrecht Duijker schreven er lovend over en ook in Revue du Vin ging Clos de l'Elu niet onopgemerkt voorbij. Ja, het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Wijnmaker Thomas Carsin en zijn vrouw Charlotte zetten hoog in. Ze hebben jaren gezocht naar het perfecte "terroir" en ze willen alleen "Grands Vins" maken, ware topwijnen dus. Het scheelt dat Thomas weet waar hij het over heeft. Hij heeft jaren als landbouwingenieur in de wijnwereld gewerkt, van Californië tot in de Champagne, daarna in de Provence en nu dus op zijn eigen stukje hemelse grond in de Loire.

De wijngaard is niet groot, wel groots. Dat scheelt maar 1 letter, maar het maakt een wereld van verschil. De keuze voor bio was niet meer dan logisch: Thomas wil uitsluitend met wilde gisten werken en dan moet je wel bio werken, want er blijft weinig wilde gist over als je kwistig in de rondte spuit... Hij gebruikt zelfs geen biologische spraytjes. Spuiten is not done, dus ook geen bio-spuiterij bij Clos de l'Elu.

De opbrengsten houdt hij bewust laag, want hij wil hoge concentratie in zijn druiven. Wie goede druiven wil moet selectief zijn en dus zijn de opbrengsten erg laag. Ook het gebruik van sulfiet wordt tot een minimum beperkt. In jaren dat er geen sulfiet nodig is, wordt er helemaal geen sulfiet gebruikt, in andere jaren slechts een minimum. In dat laatste geval moet je denken aan 15 tot 60 milligram, echt heel minimaal dus.

De passie van Thomas en Charlotte resulteert in fijnzinnige, meeslepende wijnen. Ragfijn rood en eigenzinnig wit. Gaat dat proberen, je krijgt er geen spijt van!

(Klanten die deze wijnen reeds ontdekten stuurden acuut fanmail, dat zegt wat.)

Bestel de wijnen op BiologischeWijnwinkel.nl of BiologischeWijnwinkel.be

(In maart 2017 met 10%!)