Lekkere verhalen

Vliegplank

Vliegplank

Iedere dag kijk ik even op de vliegplank om te zien hoe het mijn bijen vergaat. Op die vliegplank gebeurt van alles. Soms ligt er rommel uit de kast op, soms een dode bij of larfje - niets om je druk over te maken, want met tienduizenden inwoners gaan er iedere dag wel een paar dood, het wordt pas opletten als er meerdere lijken voor het vlieggat liggen - en soms zie je helemaal niets. Alleen bijtjes die vrolijk in en uit vliegen. De vliegplank kortom, is  dé indicator voor hoe het mijn volk vergaat.

Vanmorgen hadden de dames een verrassing: ze vlogen af en aan met hompen knalgeel stuifmeel aan hun poten! Net zo geel als hun kast. Echt een waanzinnig gezicht! Waar halen ze dat spul nou weer vandaan? Nu de lindes zijn uitgebloeid, dacht ik eerlijk gezegd dat ze inmiddels aan de dopheide waren begonnen, maar heide geeft niet van dit soort stuifmeel. Wat dan wel? In gedachten ging ik de akkers in de buurt af. Mais? Nee. Zonnebloem? Nee, staan hier niet. Aardappel? Uitgebloeid. Dat akkertje links vooraan dan? Ah, ja! Pompoen! Dat is het.

Een klein veldonderzoekje wees uit dat het inderdaad om pompoen gaat. Biologische nog wel. Het veld gonsde van de hommels en honingbijen. Ik mag die boer daar in de bocht wel eens gaan bedanken. De beste man zorgde eerder dit jaar al voor een prachtig schouwspel met zijn korenbloemen en nu levert hij een perfecte najaarsdracht. Zeker aan het eind van het seizoen is het voor de bijen zoeken naar nectar en stuifmeel, aangezien veel bloemen inmiddels zijn uitgebloeid. Om sterk de winter in te gaan is najaarsdracht enorm belangrijk en dankzij die pompoenen - en de heide even verderop - zit dat hier wel goed.

 

Dit jaar kan ik helaas nog geen honing slingeren. In mijn enthousiasme heb ik wel een honingkamer op de kast geplaatst, maar de bijen kiezen er voor om de honing voor zichzelf te houden en op te slaan in de twee onderste (broed)kasten. Prima, dan mogen ze het lekker zelf houden. Na een halfjaartje imkeren weet ik echter zeker dat het volgend jaar wel gaat lukken. Het eerste potje honing is voor die boer, want hij moest eens weten hoeveel hij voor mijn bijen doet.