Lekkere verhalen

Vin Naturel wijn

Vin Naturel wijn

Nee, het is geen alledaagse wijn, de "Wijn van de Maand" van deze maand. De Meinklang Graupert Pinot Gris is een zogenaamde Vin Naturel. Een natuurwijn dus. Een wijn voor wijnavonturiers, zeker. Geen alledaags glas, maar wel heel bijzonder. Wie er de tijd voor neemt om deze oranje schoonheid te begrijpen komt in een heel nieuwe league van wijndrinken terecht. Een wondere wereld van bijzondere aroma's, kleuren en vinificatie methoden.

Vin naturel, wat was dat ook alweer? Letterlijk: natuurwijn. Het is een tegenbeweging voor de Vin Industriel. Volgens vin naturel adepten worden middelen ter verbetering van de wijn te kwistig gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het bekende sulfiet (zwavel). Veel "industriële" wijnen worden in hun ogen (te) rijkelijk van dit goedje voorzien. In de biologische wijnbouw mag volgens de richtlijnen minder sulfiet worden toegepast (100 - 150 mg) dan in de reguliere wijnbouw. In de biodynamische wijnbouw gaan ze verder, daar is 70 - 90 mg de norm, maar de Vin Naturel wijnmakers spannen de kroon en gebruiken helemaal geen sulfiet of slechts zeer minimale hoeveelheden (nooit meer dan 30 mg).

Vin naturel wijnen zijn vaak open en eerlijk. Soms zijn ze ronduit vreselijk, mislukt bijna. Soms zijn het pareltjes die hun gelijke niet kennen. Vandaar dat dit wijnen voor de avontuurlijke drinker zijn. In de wijnkelder worden nauwelijks tot geen ingrepen gedaan. Dat wordt opgelost door wijnen bijvoorbeeld oxidatief te maken. Dat verklaard de oranje kleur van onze Meinklang (oxidatie maakt de wijn oranje van kleur). De wijn wordt ook niet gefilterd, wat zijn troebelheid verklaard.

En Graupert dan? Bij Meinklang laten ze de wijn niet alleen in de wijnkelder haar gang gaan, ook in de wijngaard mag de druif wild groeien. In Oostenrijk noemen ze zo'n bossige wijnrank een Graupert.

Proost. Op een wild en natuurlijk glas wijn!

Bekijk onze producten ook eens