Lekkere verhalen

Vergeten druif van de week: Mencía

Vergeten druif van de week: Mencía

We gaan op wijnavontuur beste mensen! Vanaf nu neem ik je wekelijks mee op ontdekkingstocht door druivenland. Want druivenland is groot, heel groot. Jammer genoeg hebben saaipieten als Chardonnay en Merlot de macht. Goed, goed, ze zijn niet echt fout, maar ook niet echt spannend. Ze zijn vooral vertrouwd. En dus geliefd. Maar kom eens uit je wijn-comfortzone. Wist je bijvoorbeeld dat er wereldwijd zo'n 1.400 soorten wijndruiven zijn? Veer-tien-hon-derd! Daar kan je dus werkelijk dui-zen-den soorten wijn van maken. En toch slobberen we steevast doorsnee wijntjes weg. Best jammer toch? Ik daag je uit om mee te gaan op wijnavontuur! Ontdek nieuwe smaken, andere wijnen, pareltjes uit vergeten streken. Het avontuur begint vandaag! In Bierzo, Spanje, om precies te zijn.

Waar zegt u? Bierzo. Dat ligt ver weg van de costas, in Noord-West Spanje, in dat plukje land boven Portugal. Pelgrims op weg naar Santiago de Compostella komen er doorheen en ze schijnen regelmatig te treuzelen in die contreien. God moet maar even wachten, want in de vallei ligt een land van wijn en honing. Het is er prachtig. Ook Gods werk trouwens, goed excuus.

In Bierzo is de Mencía druif - de C uitspreken met zo'n maf Spaanz azzent - de lokale trots. Mencía kan fruitige lichte, rode wijnen opleveren, maar laat met houtrijping een heel andere kant zien. De wijnen worden dan complex met tonen van vanille en zoethout. In het verleden leverde de streek vooral bulkwijn van het fruitige soort. Totdat ze beseften dat ze met hun druif iets bijzonders in handen hebben: de wijnen uit Bierzo zijn heel anders dan die breedgeschouderde Spanjaarden uit bijvoorbeeld de Rioja. Nee, in Bierzo doen ze minder luidruchtig. Hun wijnen zijn subtieler, eleganter. Pareltjes zijn het.

Maar je moet het maar net ff weten.

Meer weten of deze vergeten druif? Je leest het hier: https://franksfood.nl/wijn/druivensoorten/mencia/ Of doe eens gek en verruil die alledaagse wijn voor een mooie Mencía. Wijnhuis Prada a Tope heeft ze in alle soorten en maten: https://www.biologischewijnwinkel.nl/prada-a-tope.html

Bekijk onze producten ook eens