Lekkere verhalen

Hoera, BiologischBier bestaat 1 jaar!

Hoera, BiologischBier bestaat 1 jaar!

BiologischBier.nl bestaat deze maand alweer 1 jaar! Tijd voor taart, slingers en bier! Wie jarig is trakteert en daarom geven we je 1 flesje bier cadeau als je in februari besteld. Hopelijk kunnen we dat volgend jaar uitbreiden naar twee flesjes, want de biershop staat en gaat ook komend jaar door! En er is nog veel meer moois op komst, zoals je hieronder kunt lezen.

Hoera bier 1 jaar

Biertjes proeven als een kenner
Het was een mooi avontuur, starten met bierverkoop. Na jaren “in de wijn” leek bier me ook wel wat, eigenlijk vooral ingegeven door het feit dat een aantal van onze wijnmakers ook heimelijk bier bleken te brouwen. Het zou toch leuk zijn om die biertjes ook hierheen te halen!? En zo geschiedde. Met diverse biertjes onder mijn arm toog ik naar de brouwerij in Veenhuizen om met een aantal bierkenners en brouwers het door mij ‘ontdekte’ moois te beoordelen. Als rechtgeaarde wijnnerd had ik mijn spuugemmertjes meegenomen. Ja, ik was goed voorbereid! Maar niet op het lachsalvo dat die emmertjes bij de brouwers losmaakte. “Bier moet je doorslikken man! Anders proef je het niet.” Weer wat geleerd…. Gelukkig gaven de biermannen mij het voordeel van de twijfel en selecteerden we samen het basisassortiment, waarmee de shop los kon!

Bier proeverij Bier proeverijBier proeverij

De bierwereld blijkt een waar walhalla voor een smaakgek zoals ik. Ik proefde – en slikte! – me suf aan de mooiste bieren en mijn bierkennis nam toe door het internet af te struinen en van alles en nog wat over bier te lezen. De biermarkt is booming: er poppen dagelijks nieuwe brouwers tevoorschijn, de één met nog mooiere bieren en brouwtechnieken dan de ander. Brouwers blijken dol op experimenteren en ze brouwen zich werkelijk suf aan specials, limited editions en ‘collabs’ met collega-brouwers.

De experimenteerdrift onder brouwers is gigantisch, ik hou er van! Het leuke aan bier is dat je er van alles in mag gooien en dat er eigenlijk weinig regels zijn. En dus heb ik bier met zout gedronken, verslikte ik me in een bier met rode pepers en raakte ik in de ban van zogenaamde ‘sour ales’. Dit zijn bieren die bewust een zeer hoge zuurgraad hebben en die vaak volledig natuurlijk worden vergist, dus enkel op de wilde gisten. Brouwers van dit soort bieren hebben veel gemeen met de ‘vin naturel’ wijnwereld en sommige van deze brouwers maken naast bier dan ook cider én wijn! Daarmee is het cirkeltje weer rond, want ik begon zoals gezegd met bier omdat een aantal van onze wijnmakers aan het brouwen was geslagen… Heerlijk!

Wild van bier en meer…
Bier of wijn: uiteindelijk draait het allemaal om smaak. Dus ga eens op pad en verken die bier- en wijnwereld. En vergeet ook de ciders niet! Er is zo on-ge-loof-lijk veel moois verkrijgbaar. Ik zal je komend jaar een beetje op sleeptouw nemen, want op de achtergrond heb ik contact gelegd met de avant garde van de bierwereld. Ik zal een aantal ‘wilde bieren’ introduceren en ik stuitte ook op aantal mooie bieren uit Engeland en Schotland die meer mainstream, maar daarmee niet minder mooi zijn. Verder doe ik verwoede pogingen om echte biologische Geuze uit België te verkrijgen. Dat valt nog niet mee, maar ik sta op de wachtlijst, dus het komt vast goed.

Het thema ‘wild’ en ‘natuurlijk’ zal je nog vaker tegen gaan komen dit jaar. Ook op het vlak van de wijnen, want ook daar ga ik uitbreiden in de richting van ‘vin naturels’, 100% natuurlijke wijnen.

Zoals in mijn vorige blog aangegeven introduceer ik dit jaar een nieuwe webshop onder de naam Frank’s Food Company en met die shop ga ik de wondere wereld van smaken verder verkennen en toegankelijk maken voor liefhebbers van echt en eerlijk eten. Ja mensen, de lekkerste winkel van Nederland is aanstaande! Nog even geduld a.u.b. terwijl we voortbouwen en proeven.

Mocht je in de tussentijd lekkere dingen tegenkomen die we echt niet mogen missen, laat het me weten. Alles – ja echt alles – met pure smaak is welkom!

(En een kijkje achter de schermen. Lang leve foto's maken ;-))    

Hoera, BiologischBier.nl bestaat 1 jaar! Hoera, BiologischBier.nl bestaat 1 jaar! Hoera, BiologischBier.nl bestaat 1 jaar! Hoera, BiologischBier.nl bestaat 1 jaar!