Lekkere verhalen

Foodhunting Rotterdam!

Foodhunting Rotterdam!

Rotjeknor. De enige stadse stad van Nederland. En wat blijkt: ook nog eens één van de lekkerste steden van de lage landen! Nergens poppen meer lekkere initiatieven uit de grond als in Rotterdam: stadsboerderij Uit je Eigen Stad, de heerlijk rauwe Fenix Food Factory, dakmoestuin Dakakkers, Neerlands eerste biologische Döner tentje Waldberg, biopatatkraam Pomms en natuurlijk die vermaledijde Markthal.

(Een beetje stad heeft er heden ten dage eentje. Die van Rotterdam heeft een mooi dak. En zo'n K*T Nutella tent. En daarmee is ook alles wel weer gezegd.)

Als plattelandsfoodie waagde ik mijn leven in de grote stad en verkende de Maasstad per fiets. Weet dat ik uit een oord kom waar je de auto's én fietsers van een hele dag op één hand kunt tellen - en tel daarbij op dat ik uitermate slecht ben in multitasken - en je snapt dat fietsen door de stad voor mij niet zonder gevaar is. Maar, de stadse jungle bejaag je het best op een stalen ros en Rotterdam heeft een kekke fietstunnel onder de maas door, wat maakt dat de hele binnenstad prima aan te fietsen is. Dus, waarom Rotterdammers nauwelijks fietsen?

Toch nog even terug naar die Markthal. Ben natuurlijk wel binnen geweest, anders kon ik hem niet zo gefundeerd afzeiken. Na een oestertje van de Goede Vissers op de Slow Food stand (met pickles van Martijn Korving - onthoud die naam - van Zino Urban Bistro - onthoudt die ook maar - en nu je toch bezig bent, vergeet ook Zino's Provisiekamer niet) schotelde Arjan Smit van streekrestaurant De Pronckheer me zijn bitterbal van zoetwaterkreeftjes voor. Die exoten teisteren onze wateren en beginnen een ware plaag te worden. Dus wat doe je dan? Juist, dan eet je ze op. Bewaren is lastig en dus werd de bitterbal bedacht. Tuurlijk, je kan er ook bisque van maken, maar ik gok dat bitterballen beter lopen. Zeker in de Markthal.

Een beetje fietsfoodie doet ook De Nieuwe Binnenweg aan. Ook leuk voor je niet-foodie vriend of vriendin. Niet te missen zijn: deli en lunchgelegenheid Buiten, met schuin daartegenover die bio döner van Waldberg (concept uit Berlin, in Rotterdam bestiert door een uitermate vriendelijke dönerbaas). Na een stukje fietsen kom je verderop stadsmoestuinwinkel STEK tegen (helaas, dicht) met aan de overkant vegan cupcakes van Heavenly Cupcakes en dan weer terug naar de overkant - pas op voor trams, auto's en andere bewegende onderdelen - voor de delicatessen tempel van hofleverancier Vermeyden, waar ik met mijn neus in een wijnproeverij viel.

Uit je eigen stad

Hoogtepunten zijn voor mij toch wel Uit Je Eigen Stad en de Fenix. Uit Je Eigen Stad is een heuse stadsboerderij vlakbij het Marconiplein. Was voor mij een stukje fietsen, maar heel 'hipster' Rotterdam bleek het Rotterdamsche platteland per metro te kunnen bereiken. Ja zeg, zo leren ze het fietsen daar nooit. Hier vind je groenten uit eigen tuin, een lekker relaxt restaurant met winkel, eitjes van eigen kippen, houtgestookte pizza-oven en bier uit een andere stad op de tap. Bij de Fenix Food Factory vond ik echter bier van Kaapse Brouwers, uit de Maasstad. Maar niet voordat ik met had gelaafd aan alle, ja werkelijk alle, ciders van CiderCider. Te gekke winkel! Cider-pionier Wouter Bijl doet verwoede pogingen om cider, pommeau en calvados in Nederland op de kaart te zetten. Nee, mensen, niet alle cider is zoet. Gaat dat proberen. Voor de snelle lezer: morgen en overmorgen vind het Cider Festival plaats! In de FFF natuurlijk. En vergeet dan ook vooral zijn geheime wapen - en voor mij de ontdekking van de dag - niet: fruitwijn uit Letland gemaakt van rabarber. Goe-oe-oed!

(Bekijk het live verslagje van deze foodhunting op Twitter, via hashtag #foodhunting010 )

Uit je eigen stad cider Pomms friet Zoetwaterkreeftbal Uit je eigen stad restaurant