Lekkere verhalen

Foodhunting Berlijn! – Hops & Barley

Foodhunting Berlijn! – Hops & Barley

Een tafeltje verder zitten twee meisjes met een zwaar Engels accent. Ze gaan haast verscholen achter hun halve liters bier. De blonde drinkt een donkere, de donkere een blonde. Ze loeren naar een scherm binnen. Hun t-shirts verraden dat ze voor Manchester zijn. Dapper in een café vol Duitsers. Ik denk dat ze daarom buiten zijn gaan zitten.

Het legertje voetbalfans binnen heeft allemaal een stevig glas bier in de hand. Sommigen hebben er ook een in de andere hand. En ze dragen allemaal het clubtenue: een morsig Hops & Barley t-shirt. Kijk, dat verraad hun echte liefde. Maar vandaag is er Champions League, dus het is even voetbal boven bier.

Ik kom niet voor voetbal, ik kom wel voor bier. Vandaar dat ik buiten tussen de Britten en de rokers zit. Met mijn rug demonstratief naar het voetbalscherm. Mijn nieuwe Duitse biervriend vind het maar raar. “Een Hollander die niet van voetbal houdt?” Hij wrijft meewarig over zijn baard en kijkt me aan met een blik alsof ik hem voor de gek houdt. “Een nieuwe dan maar?”, vraagt hij. “De Bernstein is deze keer erg goed.” Zonder mijn antwoord af te wachten verdwijnt hij in de stampvolle microbrouwerij annex café om enkele minuten later een enorm glas amberkleurig bier voor mijn neus te zetten. “Prost!”

Achter ons gaat een gejuig op. De Britse meisjes blijven stil. Het lijkt een mooie avond voor Bayern te worden. “Dagelijks brouwen ze hier 100 liter van elke soort”, vertelt mijn biervriend. “En op is op.” Ik kijk eens om me heen. Dat komt wel goed vanavond. De halve liters huisgebrouwen Weizen, Dunkles, Pils en speciaalbieren gaan in rap tempo over de toonbank. De Bernstein smaakt me prima. Beetje caramelachtig, vol, maar subtiel genoeg om goed weg te kunnen drinken. Moet ook wel met deze hoeveelheden. (En mocht het je toch teveel worden: je kan ook een kamertje huren boven de brouwerij.)

Hops & Barley is Friedrichshain op zijn best. Ze schenken enkel zelfgemaakte bieren en ciders en soms een biertje van een bevriende lokale brouwer. De grote merken komen er niet in, het blijft wel Oost Berlijn. De wijk Friedrichshain is ongepolijst, een beetje rauw, maar de inwoners zijn uitermate vriendelijk getuige mijn biervriend. De kroegen lijken oneindig geopend. Hier ben je nooit alleen. Zelfs de Britse dames hebben inmiddels Duits gezelschap gekregen.