Lekkere verhalen

Eiswein

Eiswein

Eiswein - of gewoon ijswijn of icewine - wordt gemaakt van bevroren druiven. Met de pegels aan mijn neus liep ik vanmorgen over De Klencke. Niet zo raar dus dat ik juist aan deze wijn moest denken en moest concluderen dat ik nog geen mooie ijswijn in het assortiment heb. Gemiste kans, want het is een goddelijk goedje. Ze zijn er wel, mooie bio ijswijnen. Onze oosterburen mogen ze graag maken van 'hun' Riesling. En laat ik nu net wat lijntjes hebben uitgegooid bij een aantal Duitse wijnmakers. Wordt zeker vervolgd!

Eiswein?
Even een kort lesje ijswijn. Deze dessertwijn wordt gemaakt van bevroren druiven. De wijnboer laat zijn druiven extreem lang hangen totdat ze overrijp zijn en wacht dan - warmpjes naast de kachel stel ik mij zo voor - tot de eerste strenge nachtvorst invalt. Als zijn druiven dan nog niet verloren zijn gegaan aan wilde zwijnen of hongerige vogels, spoed hij de wijngaard in en begint te plukken. Het mag niet warmer zijn dan -7°C.

En dan komt de trick: terwijl zijn druiven nog bevroren zijn perst hij ze uit. Het vocht in de druif is bevroren, waardoor hij een zeer geconcentreerd goedje met extreem hoog restsuikergehalte weet te verkrijgen. Dat goedje vormt de basis voor zijn godendrank. Wanneer het de wijnboer lukt dat sap te verkrijgen, dan moet hij plots alle kou zijn vergeten en wordt hij overspoeld door een warm, gelukzalig gevoel. Want, ijswijn maken is niet zonder risico. De druiven kunnen voor de oogst al vergaan door ongedierte of schimmel en de weergoden moeten de wijnmaker ook aan vorst willen helpen. Maar als alles meezit dan heb je ook wat: Eiswein!