Lekkere verhalen

Eindelijk: biowijn mag vanaf 2012 gewoon biowijn heten

Eindelijk: biowijn mag vanaf 2012 gewoon biowijn heten

Ze zijn er uit bij de EU: biologische wijnmakers mogen nu ook “biologische wijn” op hun flessen zetten. Klinkt logisch, maar dat mocht tot voor kort niet. Kijk voor grap maar eens op een fles biowijn, daar staat steevast “wijn gemaakt van biologische druiven” op. Het telen van druiven viel onder bio-regelgeving, het maken van wijn niet. Rare situatie natuurlijk, maar een speciaal comité voor biologische landbouw is het na jaren steggelen eens geworden over regels voor de productie van biologische wijn. Mooi, wel zo duidelijk!

Na de wijngaard, nu ook de wijnkelder gecertificeerd
Het vinificatieproces wordt nu dus ook gecertificeerd. De nieuwe wetgeving verbiedt ten eerste het gebruik van sorbinezuur in biologische wijn. Sorbinezuur is een van nature voorkomend conserveermiddel, zit bijvoorbeeld in lijsterbessen, maar het wordt op chemische basis (E-200) ook gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Sorbine werkt tegen schimmels en gisten. Vanaf de oogst van 2012 zul je dit goedje niet meer onder je kurk terug vinden.

Minder sulfiet toegestaan
Ook het gebruik van sulfiet (zwavel) moet worden beperkt. Sulfiet komt van nature voor in wijn en helpt de wijn te conserveren, maar het mag wettelijk gezien ook worden toegevoegd om de wijn nog beter houdbaar te maken. In gangbare wijn mag maximaal 160 mg/l bij rode wijn en 210 mg/l bij witte wijn worden toegevoegd. De nieuwe regels stellen nu dat het sulfietgehalte in biologische wijn minstens 30 tot 50 milligram per liter lager moet zijn dan in de conventionele tegenhangers. Sommige van onze wijnmakers gaan echter beduidend verder: zo wordt aan de wijnen Riberach geen sulfiet toegevoegd en ook de Stellar No Sulpher Added bevat geen toegevoegd sulfiet.

De nieuwe regels zullen binnenkort in het officieel publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd worden en zullen al vanaf de oogst van 2012 van kracht zijn. Biologische wijnboeren mogen vanaf dat moment de term “biologische wijn” op het etiket zetten.