Lekkere verhalen

Een beetje boer

Een beetje boer

Ik zou eigenlijk best boer willen zijn. Bioboer natuurlijk. En om de daad maar gelijk bij het woord te voegen: sinds kort ben ik samen met Martine opzichter van vijftien Schotse Hooglanders! Kunnen we oefenen ; )

De dames staan even verderop in natuurgebied De Stroeten, een prachtig gebiedje tussen ons Benneveld en het volgende dorp Zweeloo. Ze worden daar ingezet voor begrazing van een stuk schraal grasland. We brengen ze op gure dagen vers hooi. En verder houden we een oogje in het zeil en om ze handtam te houden geven we ze veekoeken. Zou je dat niet doen, dan worden het echt wilde beesten en dan zouden ze niet meer te hanteren zijn in het geval dat er eens iets aan de hand mocht zijn.

Een beetje boer Een beetje boer  Een beetje boer

Mooi werk, waar we allebei erg van genieten. De meeste koeien eten inmiddels uit onze hand en ze reageren op onze stemmen. Een leuke afwisseling van ons kantoorwerk en een goed excuus om zo nu en dan de fiets te pakken of de wandelschoenen aan te doen.

Het Drentse Landschap houdt deze koeien in de eerste plaats voor de begrazing, maar het vlees is ook te koop. Zo nu en dan gaat er eentje naar de slacht. Dat hebben we nog niet aan de hand gehad, maar mocht het zover zijn dan laat ik het zeker weten. Tot die tijd staan de dames lekker in de wei. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar. Wat een leven en wat mooi om daar een bijdrage aan te mogen leveren!

Een beetje boer

Meer foto's van de koeien vind je met enige regelmaat op mijn Instagram.