Lekkere verhalen

Dit jaar start ik met imkerij 't Soete Leven!

Dit jaar start ik met imkerij 't Soete Leven!

Het was even spannend: komen mijn eerste bijen de winter door of niet? Het antwoord is ja! Al in januari vlogen de dames weer druk op de eerste winterakonieten en sneeuwklokjes. Zo mooi om te zien! En dus is het nu tijd voor stap twee: ik ga dit jaar serieus werk maken van het imkeren en start een imkerij onder de naam 't Soete Leven!

Imkerij 't Soete Leven Imkerij 't Soete Leven

Blauw
Alles was blauw die dag: de lucht, het veld met korenbloemen, mijn humeur. Ik keek naar het veld vol korenbloemen. De zon scheen er prachtig overheen en het gonsde van de bijen. Bezig als altijd vlogen ze van bloem naar bloem. Wat een feestmaal! Een blauw gedekte tafel van een hectare groot. Ik genoot van de bijen, van het zonnetje in mijn nek, van die Drentse akker op De Klencke en bedacht me: dit is 't Soete Leven.

Een imkerij was geboren.

Natuurlijk imkeren
Na de wijn en het bier stap ik met mijn food company nu dus ook in de net zo gevarieerde wereld van de bijen en de honing. Ik heb er onwijs veel zin in! Niet alleen omdat ik jullie zo weer mooie nieuwe producten kan aanbieden, maar ook omdat ik het gevoel heb zo iets te kunnen doen voor de bijen. Want het is helaas nog steeds niet goed gesteld met de bijenpopulatie in Nederland. Meer akkers aanleggen zoals op mijn geliefde Klencke zou zeker helpen, maar met meer bloemetjes zijn de bijtjes er niet. Er is meer nodig, heel veel meer en ik wil alles doen om mijn bijdrage te leveren.

Afgelopen jaar ben ik daarom vol enthousiasme begonnen met imkeren. Ik hou van de natuur, ik hou van lekker eten en dus is imkeren me op het lijf geschreven. Ik wil zo natuurlijk mogelijk met mijn bijen omgaan. Zij weten beter dan ik hoe het bijenleven in elkaar steekt en dus grijp ik zo min mogelijk in. Om nog beter te begrijpen hoe een bijenvolk functioneert, start ik komende woensdag met de cursus biodynamisch imkeren. Niet omdat ik nu plots een Steiner-adept ben, maar omdat hun manier van omgaan met de bijen me erg aanspreekt.

"Een bij vreet geen gras"
Tijdens een open dag, ook afgelopen zomer, bij de Ommuurde Tuin in Renkum hoorde ik Wim van Grasstek (een soort van grootheid in biodynamisch imkeren zo ontdekte ik later) zó enorm bevlogen spreken over zijn bijen en werkwijze dat hij me heeft overtuigd om het biodynamische pad te kiezen.

Wim is een van de weinigen die enorm nuchter over - een voor mij toch wat zweverig thema - als biologisch-dynamisch kan spreken. Dat zweverige weerhield mij altijd een beetje van die stroming. Alles wat een stroming is, voelt voor mij al gauw als een sekte. Clubjes en dogma's zijn mij vreemd, maar Wim doorbrak de boel. Of beter gezegd: zijn liefde voor, en verbinding met, zijn bijen.

Bijen kampen met ziekten. Ik heb tijdens mijn cursus gezien hoe die ziekten worden behandelt. De varoamijt is een parasiet dat bijenvolkjes kan verwoesten. En dus moet varoa bestreden worden. Maar voor mij voelde het toch een beetje vreemd om - preventief - zuren over je bijen te verdampen. Dat leek mij niet bevorderlijk. Er bezweken behoorlijk wat bijen tijdens die behandeling. Met pijn in mijn hart en bij gebrek aan beter weten heb ik die methode afgelopen zomer ook een keer toegepast. Het is gelijk de laatste keer. Dit kan niet goed zijn.

Wim bleek een heel andere, voor mij meer logische kijk op de zaak te hebben. Voor hem is biodiversiteit en natuurlijk gedrag van zijn bijen van belang. Of zoals hij het nuchter uitlegde: "Een bij is geen koe. Hij vreet geen gras. We moeten inzetten op plantengemeenschappen die bloeien in het ritme van het jaar. De beste behandeling tegen varoa is een omgeving die bijen kan dragen." Kijk, daar kan ik wat mee!

Imkerij 't Soete Leven

Blije bijen
Ook het zwermen van bijen wordt niet tegengegaan in de biodynamische imkerij. Tijdens de "reguliere" cursus van afgelopen jaar noemde een imker een bijenzwerm een "bedrijfsongeluk". Ik trok mijn wenkbrauwen op. Een bedrijfsongeluk? Volgens mij kan een bijenvolk niets natuurlijkers doen dan zwermen.... Maar het is maar hoe je het bekijkt: voor de imker is een zwerm een ongeluk, want die had hij moeten voorkomen. Voor de bijen is er niets mooiers dan samen uit te zwermen, want dat zit hun aard. Ze doen het vast niet voor niets.....

Voor mij liever blije bijen, dan een imker zonder bedrijfsongevallen. Ik laat het honing maken over aan de dames van 't Soete Leven. Voor mij staat vast dat ik me de komende jaren zal blijven verwonderen over deze fascinerende beestjes en nog lang, lang niet uitgeleerd ben.

Afijn, komend jaar ook honing in dit theater en er zullen nog vele bijenverhalen volgen! De eerste potjes zullen te koop zijn direct bij de imkerij en wellicht ook bij de lokale supermarkt. De bijen staan in mijn tuin en op een prachtig plekje bij de buurschapen van de Schaapskudde Benneveld.