Lekkere verhalen

Bijen, cider en bier!

Bijen, cider en bier!

Het was druk de afgelopen tijd. Zo druk dat ik niet aan schrijven toekwam, maar er is daardoor wel flink wat food-nieuws te melden, dus ik zal jullie even bijpraten! Inmiddels begeeft Frank's Food Company zich achter de schermen ook voorzichtig op de honing- en biermarkt!

6.000 nieuwe medewerksters!
Wie mij een beetje heeft gevolgd op Twitter, weet dat ik druk aan het imkeren ben geslagen. Ik volg dit jaar een imkercursus en mijn eerste volkje staat inmiddels in de achtertuin. Op een prachtige dag heb ik ze opgehaald in Beerta, bij zo'n ongelooflijk mooi, knalgeel koolzaadveld. Daar zijn bijen gek op. Ze halen zich werkelijk suf bij zo'n veld waardoor ik een mooi krachtig volkje heb gekregen, met heel veel voer.

Samen met mijn mentor Ab en collega cursist Karel heb ik een zogenaamde "broedaflegger" gemaakt: je neemt dan wat raampjes met broed (eitjes en larfjes) uit een kast met flink wat bijen en een paar ramen voer. 's Avonds heb ik bij Ab een raampje met broed gehaald, waar een eerstelijns koningin eitjes op heeft gelegd, en dat ook toegevoegd aan mijn kast. Zo maak je een nieuw volkje van een bestaand volk. Echter, zonder koningin....

Maar, verbluffend als die beestjes zijn, dat regelen de bijen zelf wel even! Dezelfde avond besluiten de bijen om een aantal 1-daagse eitjes - waar eigenlijk werksters uit zouden komen - om te zetten naar koninginnencellen. Ze voeren die larven "koninginnegelei" en voila, er loopt geen werkster uit dat celletje, maar een heuse koningin! Bijen kiezen dus zelf hun koningin. Kunnen mensen nog wat van leren. Er mag maar een koningin overblijven, maar dat vechten de dames zelf uit. Ze moeten er wel wat voor doen voordat ze de troon mogen bestijgen! Ik zit nu in de wacht, want ze is nu nog onbevrucht. Binnenkort maakt Bea haar bruidsvlucht en dan kan ze aan de leg en zal mijn volkje explosief gaan groeien. Met een beetje geluk kan ik eind deze zomer voorzichtig de eerste honing oogsten.

Voor nu is er voldoende voer in de buurt. Mijn buurman heeft een mooi bosje met veel Acacia. Bijen zijn er dol op en het mooie is dat er ook zo'n beetje de lekkerste honing vanaf komt! Dit jaar zal die honingproductie trouwens beperkt blijven tot een paar potjes, maar ik heb de smaak te pakken, dus als ik de dames de winter door weet te loodsen, dan komt er volgend jaar zeker uitbreiding met nog wat volkjes en zullen er serieus wat potjes gevuld kunnen worden! Mooi werk, dat imkeren. Fascinerend hoe zo'n volk werkt en je zit echt super dicht op de natuur. Prachtig!

 

Bier oet Sweel: het gaat gebeuren!
Enige tijd terug meldde ik al dat ik ben aangehaakt bij een bierbrouwproject in Zweeloo, een dorp verderop waar Benneveld vroeger bij hoorde. Inmiddels ben ik een kleine tien vergaderingen verder en zijn er nog steeds zo'n twintig enthousiastelingen bij het project betrokken. Alleen dat gegeven vind ik al mooi. Dat twintig, min of meer wildvreemden, elkaar weten te vinden in een brouwproject en daar ook keer op keer over vergaderen en steeds stappen vooruit weten te zetten, is toch bijzonder.

De weg is nog steeds lang en hobbelig, maar nu we er al een halfjaar mee bezig zijn weet het ik zeker: het gaat lukken! Met zoveel enthousiasme en doorzettingsvermogen kan het niet meer misgaan: Zweeloo krijgt een prachtbrouwerij!  Met de Sweeler Brouwerij zetten we in op pils en speciaalbier en we dromen gezamenlijk van een proeflokaal, waar je naast bier ook andere lokale lekkernijen uit de voormalige gemeente Sweel kunt proeven zoals kaas uit Wezup en heideschaap uit Benneveld.

Ik hou jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen!

En de wijn?
Ook met de wijnen nog druk in de weer natuurlijk. We hebben onlangs mooie wijnen toegevoegd, bijvoorbeeld van het Zuid-Afrikaanse topdomein Waterkloof. Als je wilt ervaren hoe mooi biologisch-dynamisch is, dan moet je deze wijn zeker eens proeven. De wijnen van Begude zijn trouwens sinds dit jaar officieel gecertificeerd en ook al biodynamisch en ik ben achter de schermen bezig met wijnen van Lageder, een topdomein uit de Dolomieten, Italie, en jawel, ook al biodynamisch. Je merkt het: ik ben min of meer toevallig nogal bezig met biologisch-dynamische wijnen. Ik zal daar nog eens een stukje over schrijven. Je mag er om gniffelen, om dat gedoe met koehoorns en de volle maan, maar geloof mij, wijnen van biologisch-dynamisch werkende domeinen zijn vaak juweeltjes. Waarschijnlijk door deze werkwijze, maar nog meer waarschijnlijk door de grote aandacht van deze wijnmakers voor hun grond en druiven. Zoveel liefde, dat proef je terug in de wijn!

En tot slot: nu ook cider!

Het stond al lang op ons verlanglijstje om naast wijn ook cider te gaan verkopen, want van appels en peren kun je natuurlijk ook mooie sapjes maken. En dus hebben we onlangs zowel Engelse als Franse ciders toegevoegd aan ons assortiment. De robuuste Engels ciders van Dunkertons, twee mooie ciders van Domaine de la Galotiere (Normandië) en een heel goed drinkbare alcoholvrije cider van Le Paulmier. Probeer het ook eens, er gaat echt een wereld voor je open!