Wat is het verschil tussen biologisch en biodynamisch?

Biologische- en biodynamische wijn? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch, of kortweg biodynamisch? Wij leggen het verschil hier in het kort uit, met links naar meer info over deze typen wijn. 

Biologische wijn
Biologische wijn is wijn gemaakt van biologische druiven. Dat zijn druiven die volgens de (wettelijke) biologische richtlijnen worden geteeld. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en ook geen kunstmest. Het uitgangspunt is dat er mét de natuur wordt gewerkt, niet tégen de natuur. Biologische landbouw is landbouw in harmonie met de natuur. Biologische wijnen herken je aan het groene EU bio-keurmerk (een groen vlaggetje met sterren). Staat dat logo op een product, dan is de wijnbouw biologisch gecertificeerd en dan wordt hij periodiek gecontroleerd door de lokale controle-instantie om er zeker van te zijn dat bio ook echt bio is en dat de boer niet stiekem toch wat bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bio is het enige keurmerk dat wettelijk is vastgelegd en "biologisch" mag alleen worden vermeld op producten die dat ook daadwerkelijk zijn. 

Wil je meer weten over biowijn? Kijk dan op onze pagina met meer uitleg over biologische wijn.

 

Biologisch-Dynamische wijn
Wijnboeren die op biologisch-dynamische wijze (of kortweg biodynamische wijze of BD wijze) werken gaan nog een stapje verder dan hun biologische collega's. Biodynamische wijnboeren zijn allereerst biologisch gecertificeerd (zoals hierboven uitgelegd), maar ze hebben ook een licentie van Demeter, de instantie die biodynamische landbouwers controleert. Biodynamische wijnboeren zijn dus bio én biologisch-dynamisch gecertificeerd. 

Het verschil tussen biodynamisch en "gewoon" biologisch is dat biologisch-dynamische wijnboeren en landbouwers een meer holistische kijk op hun bedrijf hebben. Ze zien hun wijngaard als onderdeel van de kosmos en ze volgen de filosofie van Rudolf Steiner, de grondlegger van de biologisch-dynamische landbouw. Het is een landbouwvorm die sterk verwant is aan de antroposofische beweging, waarvan de vrije scholen misschien het bekendste voorbeeld zijn. BD wijnboeren zien hun wijngaard als onderdeel van de kosmos en de hemellichamen zijn belangrijk voor hen. Er wordt daarom wel eens gekscherend gezegd dat ze alleen plukken bij volle maan. Zo simpel is het echter niet. Het is een stroming binnen de landbouw die extreem veel aandacht heeft voor een vruchtbare bodem. Om de bodem gezond te krijgen en te houden werken ze veelal met preparaten. Voor een wijnstok is dat goed nieuws, want we weten allemaal dat de bodem voor een heel groot deel de kwaliteit van de wijn bepaald. BD wijnbouwers hebben daarvoor dus erg veel aandacht, nog meer dan hun bio-collega's. 

Kan je het verschil tussen een biologische en een biodynamische wijn ook proeven?
Blind een biologische wijn herkennen is moeilijk. En het verschil proeven tussen een biologische of een biodynamische wijn zal ook niet meevallen, maar probeer het zelf en raak overtuigd. Je vindt onze biodynamische wijnen hier. Ze zijn zeker de moeite waard!