Honingmosterd en snijplanken, daar zijn ze dan!

Yes, het is zover! Ze staan online, mijn potjes honingmosterd en handgemaakte snijplanken van duurzaam hout! Ja, hoe stiller op de socials, hoe meer er gebeurt in mijn keuken en schuur.

Frank’s Honey Mustard is een logische opvolger van Frank’s Honey. Mijn eigen honing is tijdelijk uitverkocht, dus ik heb honing gebruikt van Imkerij de Oase uit het Drentse Ruinen, de biologische imkerij van Elmar Mook. Ik weet zeker dat hij goed met zijn bijen omgaat, dus ik kan zijn honing met een gerust hart aan mijn mosterd toevoegen. Die mosterd komt ook van een vertrouwde boerderij. Akkerbouwers Ale en Hero Havenga produceren als enigen in Nederland biologische mosterd. Hun boerderij ligt net achter de Waddendijk (of net voor de dijk, het is maar net welke kant je op kijkt…) in het uiterste puntje van Groningen. Iets verderop maakt mosterdmaker Sten Sipkes er mosterd van. Hij heeft de basis gemaakt, een grove mosterd op basis van zwart mosterdzaad. Ik heb daar zelf de honing aan toegevoegd en de potjes in mijn keuken afgevuld.

De honing en mosterd zijn dus biologisch. Toch staat er geen bio keurmerk op mijn potjes. Frank’s Kitchen is namelijk zelf niet (meer) biologisch gecertifieerd aangezien de kosten voor dat keurmerk niet verhouding stonden tot de huidige bedrijfsomvang. Toen ik nog biologische wijn verkocht was het bedrijf een stuk groter en wél biologisch gecertificeerd,  maar ik heb die certificering tijdelijk even on hold gezet. Mijn overtuiging voor biologisch is echter niet weg. Het keurmerk effe wel, maar weet dat dat wel weer terug komt. Voor nu mag ik dus geen keurmerk plakken en ook niet zeggen dat mijn honingmosterd biologisch is. Doe ik dus niet. Maar goed: de boer, de mosterdmakerij en de imkerij zijn dat wel.

De snijplanken liggen hier al een paar maanden op jullie te wachten. Ik had al eens wat teasers online gezet toen ik met mijn brander aan de gang was. Met die brander brand ik het Frank’s Kitchen logo op de planken. Zo’n brandmerk ziet er heel tof uit, maar dat vraagt wel wat oefening zeg. Ik heb een hele serie wijnkistjes en de halve werkbank van logootjes voorzien voordat ik het goed onder de knie had….. 😉

De planken zijn gemaakt van ‘hout met een verhaal’ door houtwerker Peter Pont uit Dwingeloo en afgewerkt door mijzelf met mijn eigen bijenwas en druivenpitolie. En ik ben dus met mijn bandmerk in de weer geweest. Ik zou ze graag helemaal zelf maken, maar Peter heeft een schuur vol spullen én de ervaring. Daarbij, ik zat destijds mijn arm in het gips. Dat hielp ook niet. Op termijn is het natuurlijk de bedoeling om de planken in eigen productie te maken: het doel van Frank’s Kitchen is nog altijd om werk van werk te maken. Een houtwerkplaats annex keuken is nu nog echter niet aan de orde, dit zijn echter stappen in de goede richting!

Samen met Peter heb ik gezocht naar mooi en duurzaam hout met een verhaal. Er zit een plank tussen die is gemaakt van Es uit Zwolle die was aangetast door de essentaksterfte. Die ziekte betekende het einde voor de boom en dan kan je er maar beter iets moois van maken. Hetzelfde hebben we gedaan met strookjes restmateriaal van allerlei houtsoorten en we kwamen nog een stuk Hollandse iep tegen dat door de Bolswerkmolen in Deventer is gezaagd. Zo heeft elke plank zijn eigen verhaal. Ze zijn allemaal handgemaakt en uniek. Niet goedkoop, dat geef ik gelijk toe, maar er zit een bak handwerk en liefde in! Daarbij: het zijn monsterlijk grote, dikke en zware planken, echt een aanwinst voor je keuken.

Ik ben blij dat ik je weer nieuwe producten kan aanbieden. Het duurt nog wel even voordat er weer eigen honing is en zo kan Frank’s Kitchen weer vooruit. Op naar nieuwe producten en nog meer impact!

Plaats een reactie