To bio or not to bio?

Frank’s Kitchen was tot voor kort een biologisch gecertificeerd bedrijf. Was, want ik heb het biologische certificaat voorlopig ingeleverd. Niet omdat ik niet meer geloof in biologisch, maar omdat de kosten van zo’n certificering niet meer in verhouding staan tot de huidige omvang van het bedrijf. Toen ik nog biologische wijn verkocht was het bedrijf veel groter. Momenteel staat de biologische certificering dus even ‘on hold’.

Ik moet zeggen dat ik dat wel lastig vond, want biologisch past perfect bij Frank’s Kitchen en ik was trots op ons certificaat. Ik wil een bedrijf runnen dat een zo groot mogelijke positieve bijdrage levert aan de maatschappeij en daar hoort een biologische aanpak bij als je het mij vraagt.

Voor Frank’s Kitchen is biologisch niet zozeer een hoofddoel of een einddoel. Het is meer een manier van werken waarin ik geloof. Ik zie biologisch eerder als een ondergrens, niet als een doel op zich. Ik zal uitleggen wat ik daarmee bedoel en aangeven hoe Frank’s Kitchen haar biologische roots trouw blijft, ook nu we even niet meer als officieel biologisch te boek staan.

Eerst even over de term “biologisch”. Wat is dat ook alweer precies? In het kort: “biologisch” is een officiële term voor een methode om voedsel te produceren. Bij biologische productie wordt rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn en er worden geen chemische middelen zoals kunstmest en landbouwgif gebruikt. In wetten en regels is vastgelegd aan welke eisen een biologische producent moet voldoen. De term “biologisch” is een wettelijk beschermde term.

Als je als bedrijf biologische producten wilt verkopen dan moet je worden gecertificeerd door SKAL, de instantie die in Nederland toezicht houdt op de biologische sector. Heb je geen certificering, dan mag je geen biologische producten op de markt brengen. Zo garandeert SKAL dat bio ook daadwerkelijk biologisch is. Dit is dus anders dan andere keurmerken en labels. Die zijn vaak van private partijen en geen van allen wettelijk vastgelegd. Soms zijn het zelfs labeltjes die de producent zelf heeft bedacht. Biologisch daarentegen is wettelijk vastgelegd en wordt dus ook door de overheid gecontroleerd. Sommige mensen denken dat bio een marketingtrucje is. Dat is het dus niet, het is een gereguleerde manier van werken op basis van EU wetgeving.

Zoals ik al zei is biologisch mijn ondergrens. Voor mij is niet de vraag of biologisch de juiste keuze is: duurzaam produceren begint bij biologisch. Biologische producten worden zonder chemische middelen geproduceerd en geen gif gebruiken is zonder twijfel beter voor mijn bijen en andere insecten. Dat is eigenlijk de kortste en simpelste uitleg die ik heb bij mijn keuze voor biologisch.

Honingbijen nemen nectar en stuifmeel op uit bloemen. Als die niet bespoten zijn, dan nemen ze ook geen rommel mee naar hun nest. Hetzelfde geldt voor landbouwgewassen. Als die niet worden bespoten bestaat er ook geen kans op dodelijke bij-effecten. Zolang we kiezen voor een landbouw gebaseerd op chemische producten zoals gif en kunstmest zullen bijen, insecten en daarmee andere dieren die insecten eten onder druk blijven staan. Ik wil daar niet aan meewerken en dus kies ik bij Frank’s Kitchen voor biologische ingrediënten, zelfs nu we even niet officieel bio zijn.

Hè? Maar dan ben je toch wel bio Frank? Nope. Want we zijn niet (meer) gecertificeerd. Je zult het woord biologisch dan ook voorlopig niet terugvinden op onze etiketten. Echter, ook nu kies ik uit principe voor biologische ingrediënten. Frank’s Honey Mustard, die binnenkort online komt (update 2-3-2021: inmiddels online!), is gemaakt van biologisch geteelde mosterd uit Groningen en omdat mijn eigen honing op is gebruik ik honing van een biologische imkerij uit de buurt. (Wat biologisch imkeren inhoudt leg ik later nog wel een keertje uit.)

Bio is en blijft voor mij dus the way to go. Voor nu even zonder certificaat en zonder vermelding op de etiketten, maar met de juiste toeleveranciers. Zodra ik weer voldoende omvang heb bereikt met mijn bedrijf zal ik het certificaat weer aanvragen. In de tussentijd koop ik biologisch in en produceer ik ***logisch. Logisch toch?

P.S. De foto bovenaan de blog is gemaakt bij de ingang van mijn dorp. Met de werkgroep Bloeiend Benneveld beheren we alle bermen op ecologische wijze. Elk jaar verschijnen er meer bloemen!

Plaats een reactie