De bijen hebben de lente in de bol

Het is deze winter nauwelijks winter geweest. Dat is jammer, want wéér geen Elfstedentocht en ook nauwelijks trek in erwtensoep. Maar het is ook best spannend, want hoe gaan mijn bijen daarmee om?

Vooralsnog lijkt het allemaal goed te gaan. Ik heb ze onlangs gecontroleerd en alle volken leven nog! Maar nu het zo warm is, of beter gezegd nooit echt koud is geweest, krijgen ze al wel de lente in de bol. Met het warme weer komen ze uit hun ‘winterzit’ (honingbijen zitten tijdens de winter lekker warm op een kluitje – ze slapen dus niet, maar zitten de winter uit) en ze beginnen alweer nectar en stuifmeel te halen, waardoor de koningin eitjes begint te leggen en de hele cyclus weer op gang komt.

Mooi toch? Dan hebben we lekker vroeg honing dit jaar. Ja, dat zou kunnen. Maar als ik als imker niet oplet dan kan het ook zomaar eens helemaal anders lopen. Ik zorg er altijd voor dat de bijen voldoende eten hebben om de winter door te komen. In deze periode zijn er minder bijen en ze eten ook minder, omdat ze in rust zijn. Als de temperatuur gaat stijgen en het voorjaar gaat (of lijkt te gaan) komen worden de bijen actiever en gaat de koningin weer eitjes leggen. Op dat moment hebben ze ook meer eten nodig, want bijenvolken met een broednest gebruiken namelijk veel meer energie dan bijen die in winterrust zijn.

Nu ze vroeg wakker worden en er nog maar weinig te halen valt kunnen ze plotseling zeer snel door hun wintervoorraadje heen gaan. Het is dus opletten geblazen! Volken die te licht aanvoelen – ik til de kasten aan de achterzijde op en voel zo hoeveel voer er nog in zit – geef ik suikerdeeg. Dat knabbelen ze lekker zelf op als energie voor het volk, ze maken daar dus geen honing van. Het is puur om ze de eerste weken na de winter door te helpen. Ik heb dat nu bij één volk moeten doen, de grootste vreetzakken uiteraard.

Bijen zijn gelukkig zeer intelligente en flexibele beestjes. Ze kunnen goed omgaan met zeer strenge vorst en blijkbaar dus ook met gezapige kwakkelwinters. Klimaatsverandering heeft absoluut impact op bijen, want bloemen komen eerder in bloei en het warme weer zet ze dus eerder aan tot het opbouwen van een nieuw volk. Ik ben benieuwd wat het imkerjaar 2020 gaat brengen. Ik heb daar wel ideeën bij, maar het is altijd afwachten hoe de bijen er zelf over denken!

Binnenkort weer een bijenblog. Dan horen jullie weer hoe het de dames – er zijn nog geen heren op dit moment – vergaat!