De Grote Verbouwing – Deel 3: nieuwe naam, nieuw assortiment

Vorige keer vertelde ik al over onze nieuwe naam: Frank’s Food Company heet vanaf nu Frank’s Kitchen! Het nieuwe logo is al te bewonderen op de wijnshop – want die blijft gewoon online – en achter de schermen vordert de nieuwe delicatessenshop ook gestaag! Er komen dagelijks lekkere pakketjes binnen en we proeven en schrijven ons een slag in de rondte. Ja, ja, het is afzien… 😉 Tijd om jullie ook lekker te gaan maken, want wat kan je straks zoal verwachten? En wat gaat er veranderen en waarom?

Van biowijn naar meer lekkers
Eerst even wat gewoon hetzelfde blijft: we zijn en blijven specialist in biologische wijnen en wijn is en blijft een belangrijk onderdeel van wat we doen. De BiologischeWijnwinkel blijft gewoon onderdeel van het nieuwe Frank’s Kitchen. Via die webshop blijven we enkel en alleen gecertificeerde biowijnen verkopen.

Wat wel gaat veranderen is dat we via Frank’s Kitchen ook niet-biologische wijnen en producten gaan verkopen. Dat vraagt om een goede uitleg. Wij zijn en blijven fan van bio (we zijn niet voor niets nog onlangs gecertificeerd door de bio-controle instantie SKAL), maar er is meer goeds in de wereld dan bio alleen. En ook dat vraagt om uitleg. Ik snap dat het voor biowijnfans van het eerste uur gek klinkt dat we nu ook niet-biologisch gaan verkopen. Ik zal het daarom aan de hand van een fles wijn toelichten.

Oprecht goede wijn
Vorig jaar ontmoette ik Max Dexheimer van Weingut Walldorf uit Rheinhessen, Duitsland. Hij is een jonge, supergetalenteerde wijnmaker die volledig natuurlijk werkt. Ik proefde zijn wijnen en was onder de indruk: wat een levendigheid en zuiverheid! Max heeft zijn relatief kleine wijngaard overgenomen van zijn vader en zoals het een goede opvolger betaamd heeft hij het roer volledig omgegooid en wel op twee manieren: ten eerste wil hij alleen nog maar volledig natuurzuivere wijnen maken en ten tweede ziet hij dat klimaatsverandering impact gaat hebben op zijn (wijn)leven en dus past hij zijn wijngaard daaropaan. Hij gaat zijn wijngaard in Rheinhessen langzaamaan omschakelen naar druivenrassen die nu vooral een stuk zuidelijker staan aangeplant in de Bourgogne, dus hij vervangt zijn Pinot Blanc’s en Riesling’s langzaamaan door Pinot Noir en Chardonnay.

Max weet wat hij wil en hoe hij als wijnmaker duurzaam kan omgaan met zijn kostbare stukje grond. Hij werkt op biodynamische wijze, maar hij heeft geen biologische certificaten. Dat komt nog, maar op dit moment is zijn wijngaard niet “officieel” biologisch. Toch is hij een wijnmaker naar mijn hart en daarom haal ik zijn wijnen komende zomer persoonlijk bij hem op in Rheinhessen. Ook zonder bio certificaat weet ik 100% zeker dat hij oprecht goede wijnen maakt!

Liefde en passie voor smaak
Met Max zijn er nog 1000-en andere producenten, ook buiten de wijnmakerij, die het juiste doen. Die kiezen voor hun ambacht, voor eerlijke en goede ingrediënten en die met liefde en passie werken aan smaak. Dat zijn veelal kleine producenten die vaak geen geld hebben voor een, toch best wel prijzig, bio-certificeringsproces. Zolang ik maar precies weet wat de makers doen heb ik geen moeite met het ontbreken van een certificaat.

Maar lees deze zinnen aub goed!

Dit wil namelijk niet zeggen dat ik alles wat maar een beetje duurzaam klinkt wel goed vindt! Er wordt naar mijn idee namelijk veel duurzame onzin verkocht. Te veel.

Ik weet dat er mensen zijn die hun neus ophalen voor dat “bio keurmerkje”. Voor mij geldt dat niet. Ik zie biologisch meer als een ondergrens, het minimale wat we op zijn minst met z’n allen zouden moeten willen: goed omgaan met de grond, samenwerken met de natuur en een hoge standaard qua dierenwelzijn. Ik geloof in biologisch als productiemethode, maar ik geloof ook dat er meerdere goede manieren zijn om eten op een eerlijke, duurzame wijze te produceren. Noem je iets “duurzaam”, dan mag je als producent zelf bepalen wat jij dan duurzaam vindt. “Duurzaam” en “eerlijk” zijn geen wettelijk geregelde termen in tegenstelling tot “biologisch”. Een biologisch keurmerk geeft houvast: het scheelt dat anderen het product en de productwijze al eens hebben gecheckt. Zo weet ik zeker dat ik goed spul verkoop en jij dat je goed spul bij mij koopt.

Neem die fles wijn maar weer even als voorbeeld: hoe weet jij of ik dat een fles zonder keurmerk een goede fles is? De meeste flessen zonder keurmerk komen uit de reguliere landbouw waar winst boven milieu gaat. Dan kan er nog zo’n mooi groen en duurzaam etiketje op zitten, achter dat mooie etiketje kan heel wat ellende schuilgaan…. Dan is bio zeker zo gek nog niet. Met dat keurmerk weet je tenminste wat je koopt. En tóch kies ik ervoor om verder te gaan dan bio alleen. Om ook die producenten te kunnen vertegenwoordigen die ook oprecht eerlijke en goede producten maken, maar dan zonder keurmerk.

Van mainstream naar onderstroom
Biologisch is mainstream geworden. Toen ik begon met het verkopen van biologische wijnen kon je dat soort wijnen echt niet even bij de supermarkt halen. Tegenwoordig gelukkig wel, veel supers hebben zelfs een biologische huiswijn en – hoewel het mij omzet kost – zie ik dit als winst. Het is mooi dat bio breder wordt omarmd.

De mainstream is echter niet altijd de leukste stroom. Vergelijk het maar met een grote stad. Waar zitten de leukste winkeltjes? Niet op de Kalverstraat of op de Lijnbaan. Meestal moet je één of twee straatjes verderop zijn. Daar vind je de echt leuke dingen! De mainstream is toch wat saai en voorspelbaar en daarom stappen we uit die grote stroom en kiezen we voor onze eigen koers.

Frank’s Kitchen gaat zich toeleggen op de veel lekkerdere onderstroom van kleine, ambachtelijk producenten die prachtproducten maken. Niet omdat ze daar rijk mee denken te worden, maar omdat ze van smaak houden. Dat zijn mensen naar mijn hart. En het is leuk om bij dat soort producenten te bestellen! Ze zijn superblij met de afzet van hun potjes of flessen in mijn webshop. En jij kan hen ook helpen, door die potjes bij mij te kopen. Zo houden we die lekkere onderstroom flink gaande!

Smaakhelden
De producenten waarmee wij nu op de achtergrond contact mee hebben zijn smaakhelden: mensen die er werkelijk alles doen om lekkere producten te maken. Ik zal een aantal van die smaakhelden de komende weken aan jullie voorstellen via social media.

Ik vertelde in deze blog al over Max van Weingut Walldorf. Op Facebook en Instagram zal ik een aantal van zijn collega-smaakhelden aan jullie voorstellen. Te beginnen met Manuel Heredia Halcón die de mooiste olijfoliën maakt op zijn domein in Bajo Izda. Of wat te denken van Rosalia Diliberto, die werkt voor Scyavuru op Sicilië waar ze geweldig mooie jams en marmelades maken van bijna verloren gegane fruitrassen. Of Pierre-Yves Martin en zijn vrouw Emilie van Le Mottay, een bedrijf uit Normandië dat de heerlijkste rillettes maakt van varkens die lekker buiten mogen scharrelen en badderen in de modderpoel. En tot slot Domantas Uzpalis van Naïve, een chocolademaker uit Litouwen die altijd op zoek is naar bijzondere smaakcombinaties.

Mijn lofzang op dit soort mensen kan eeuwig voortduren. Er is zoveel te ontdekken en zoveel te vertellen over écht lekker eten!

Ik sta te popelen om Frank’s Kitchen live te gooien, maar we zijn er nog niet helemaal. Dus achter de schermen werken we vrolijk voort en voor de schermen kan je de komende weken al kennis maken met de eerste producenten! We komen nu heel, héél dichtbij de lancering van Frank’s Kitchen!

Alles weten over De Grote Verbouwing? Volg Frank’s serieblog:

Deel 1: kijkcijferhit
Deel 2: een nieuwe naam
Deel 3: nieuwe naam, nieuw assortiment (deze blog)

Binnenkort meer!