Lecker begin van de week: langs bij brouwerij De Leckere

Het was maandagochtend 11 uur en ik stond op de stoep bij brouwerij De Leckere. Naamgenoot Frank van die brouwerij zou mij een privé-rondleiding geven. Hij had mij herhaaldelijk gebeld en vond dat wij echt eens iets samen moesten doen. Vond ik ook, maar ja, het geschikte moment vinden, da’s lastig hè?

Overigens vinden wel meer brouwers dat we ‘iets samen moeten doen’ want sinds ik BiologischBier.nl ben begonnen krijg ik bijna wekelijks telefoontjes en mailtjes van brouwers en brouwerijen die wel bier in mijn shopje willen aanbieden! Vlijend natuurlijk, zeker als de directeur zelf belt of mailt. Grappig ook, want ik zit nu al bijna acht jaar in de wijn en het aantal wijngaarden dat mij belt valt best mee (of tegen, ’t is maar hoe je het bekijkt). Brouwers zijn misschien wat gehaaider dan wijnmakers, maar wat vooral meetelt natuurlijk is het feit dat die brouwerijen in Nederland en België staan. Wijnboeren hebben geen flauw benul dat er zoiets bestaat als een BiologischeWijnwinkel, laat staan dat ze weten wie Frank Rozendaal is. Kortom, ik moet nog iets doen aan mijn naamsbekendheid in de zuidelijke staten van Europa!

Afijn, brouwers die bellen. Altijd leuk. En nog leuker als je de brouwerij mag komen bekijken. Frank stortte direct zijn gepassioneerde verhaal over de brouwerij over mij uit. In de brouwerij wees hij me alle potten, ketels en leidingen aan. Het proces gaat natuurlijk van mout naar flesje, maar dat is alleen een lineair verhaal op papier.

In het echt gaat het van een vat voorin de fabriek, via een leiding naar een ketel aan de andere kant van de fabriek en dan weer naar een ketel daarnaast en dan weer naar een lagervat middenin en dan plots, op miraculeuze wijze, naar een machine middenin de fabriek die het gele vocht in flesjes stopt. Als ik een brouwerij zou bouwen, dan zou ik hem van A naar B naar C bouwen, al was het maar dan ik zelf zou snappen wat de volgende stap zou zijn…

De Leckere brouwt al sinds 1997 louter biologische bieren. Je zou dit dus echt een biologische brouwerij kunnen noemen. Waar andere brouwers er soms ‘een biobiertje bij brouwen’ koos De Leckere direct vanaf dag één voor bio en bio alleen. De oprichters waren dan ook diepdonkergroene jongens, een vriendenclubje dat biobier wilde brouwen. En zo geschiedde. De brouwerij groeide zo gestaag dat ze moesten verhuizen en die verhuizing kostte de heren bijna de kop. De brouwerij belandde na wat omzwervingen in handen van Odenwald Organic, een bedrijf dat ook biobrood bakt. Ik kan me zo voorstellen dat dat handig is als je graan moet inkopen.

Het huidige pand is echter ook alweer te klein. Aan de overkant, in een ander pand, zag ik de kratjes tot aan het plafond rijken. Vol trots toonde Frank me een tekening van de nieuwe brouwerij die even verderop in Utrecht zal verrijzen. Dichter bij de stad – in de Werkspoorkathedraal – en compleet met een proeflokaal zoals het een hedendaagse brouwerij betaamt. Ziet er gaaf uit!

Dat ze hun groene roots nog niet zijn vergeten bewijst het feit dat ze als eerste brouwerij van Europa gaan brouwen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Zonne-energie, aardwarmte en warmte van een naastgelegen bedrijf zullen de ketels laten draaien. Mooi man! Daar ga ik t.z.t. ook zeker eens een keertje kijken.

P.S.  De nieuwe bieren zullen eerdaags online komen. Ik moet ze nog even proeven en beschrijven. Het worden halve liters, opdat je lekker lang kunt genieten van De Leckere!